24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Cukinia zapiekana z parmezanem w sosie pomidorowym


Składniki:

  • ½ koncentratu pomidorowego z ziołami
  • 1 łyżka oliwy
  • 60 dag boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. wody
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg cukini
  • 2 łyżki mąki
  • 40 dag tartego parmezanu
  • 6 łyżek śmietanki

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz. gotować 15 min. Cukinie przekroić wzdłuż i posypać solą. Mąkę wymieszać z parmezanem i śmietanką. Kremem posmarować ołówki cukini. Ułożyć w płaski naczyniu żaroodpornym i zalać sosem. Piec 25 min. w temp. 180 st. C

Poziom trudności:

średni