24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior po włosku


kalafiory kalafiory kalafiory!!!!

Składniki:

  • 1 kalafior (50 dag), 2-3 pomidory, 2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej, 5 dag oliwek bez pestek, 1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag), cukier, sól i pieprz, SOS: 1/2 szklanki majonezu, 2-3 łyżki śmietany, 2 łyżeczki soku z cytryny, cukier, sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

Kalafior oczyścić, opłukać i ugotować na półmiękko (8-10 minut) w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie, a następnie wyjąć, osączyć, ostudzić i podzielić na cząstki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ósemki, wymieszać z kalafiorem i fasolką, osączoną z zalewy. Posolić i popieprzyć. Przełożyć do salaterki. Na tej warstwie sałatki położyć rozdrobionego tuńczyka i posypać oliwkami pokrojonymi w paseczki (kilka całych oliwek odłożyć do dekoracji). Przygotować sos: Składniki sosu wymieszać, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Polać sosem i udekorować całymi oliwkami.

Uwagi:

Przed podaniem oziębić (30 minut) w lodówce.

Poziom trudności:

łatwy