24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior pod beszamelem


Składniki:

  • Kalafior
  • sól
  • cukier
  • 5 dkg masła lub margaryny
  • łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany
  • jajko
  • łyżka startego sera
  • plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

Kalafior ugotować w wodzie z solą i cukrem, odcedzić. Półmisek do zapiekania lub misę prodiża wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Ułożyć starannie kalafior. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować. Zestawiony z ognia sos przyprawić do smaku, a następnie mieszając szybko połączyć z surowym jajkiem. Gęstym sosem obłożyć kalafior, posypać serem, zapiec.

Poziom trudności:

łatwy