24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior w cieście winnym


Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 3 jaja
  • 0.25 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 szkl. mąki
  • gałka muszkatałowa
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki, grubsze łodygi odciąć. Różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, obgotować ok. 5 min. Osączyć na sicie. Żółtka zmiksować z winem, 0.25 szkl. wody, mąką, szczyptą soli i gałki muszkatałowej. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z ciastem. W rondlu rozgrzać olej. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście, kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć ze wszystkich stron na złoto, osączyć z oleju.

Poziom trudności:

łatwy