24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior w sosie jogurtowym


Składniki:

  • 60 dkg kalafiora (1 duża róża lub 2 małe)
  • sól
  • 1/2 szkl. jogurtu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sok cytrynowy
  • 4 łyżki umytego
  • posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafior umyć, oczyścić z twardych dużych liści, przyciąć stwardniałą część głąba. Młode drobne listki pozostawić i razem z nimi podzielić róże na drobne części. Różyczki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować niezbyt długo tak, by były lekko twarde. Odcedzić, wyłożyć na półmisek, ostudzić. Różyczki oprószyć pieprzem i skropić sokiem cytrynowym. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą i jogurtem, przyprawić do smaku solą. Polać sałatkę sosem jogurtowym, posypać koperkiem. Podawać do potraw z jajek, ryb i mięsa.

Poziom trudności:

łatwy