24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior z zielonym groszkiem w sosie koperkowym


Składniki:

  • 25 - 30 dkg ryżu
  • 2 łyżki margaryny
  • sól
  • 5 dkg żółtego sera (ementaler lub gouda)
  • 1 kg kalafiorów
  • 40 dkg zielonego groszku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • cukier
  • Sos koperkowy:
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki mąki
  • 1.5 łyżki masła
  • 0.5 szkl. wywaru z kalafiora
  • sól
  • 0.5 szkl. śmietany

Sposób przygotowania:

Ryż odmierzyć szklanką, przebrać, opłukać na sicie zimną wodą, zalać dwukrotnie większą ilością wrzącej wody niż wynosiła objętość ryżu, dodać margarynę, sól, lekko zamieszać i gotować na niewielkim płomieniu. Gdy woda wsiąknie w ryż, dogotować w "kocyku" lub w piekarniku. Kalafior oczyścić, umyć, ugotować w dużej ilości wody z dodatkiem mleka, soli i cukru. Zielony groszek opłukać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem cukru i masła (woda powinna całkowicie wyparować). Pod koniec gotowania groszek posolić. Przygotować sos: mąkę rozprowadzić zimnym wywarem z kalafiora, zagotować. Koperek opłukać, osączyć, drobno pokroić. Połowę kopru zasmażyć z masłem, wlać do wywaru, dodać pozostały koper, osolić i wymieszać ze śmietaną. Ugotowany ryż wymieszać z utartym serem, wyłożyć na półmisek, na ryżu ułożyć kalafiory, otoczyć groszkiem. Całość polać sosem koperkowym.

Poziom trudności:

łatwy