24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior zapiekany po żydowsku


Składniki:

  • 1 duży kalafior lub 2 małe (razem powyżej 1 kg)
  • 5 jaj
  • 500 g gruszek
  • 500 g pieczarek
  • 500 g papryki
  • 2 - 3 cebule
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 60 g tartej bułki
  • po 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Kalafiory dokładnie wypłkać, podzielić na różyczki. Gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne. Owoce pokroić na drobne cząstki. Zalać kalafiora posolonym wrzątkiem i gotować ok. 5 min., następnie dodać gruszki i gotować razem, aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wystudzić i przetrzeć przez sito lub zmiksować z dodatkiem przypraw, tartej bułki i jaj. Osobno przygotować pozostałe warzywa: paprykę i pieczarki umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Pieczarki wyczyścić. Paprykę i pieczarki pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub półplasterki. Brytfankę lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwami masę kalafiorową, paprykę, pieczarki, cebulę. Całość przykryć warstwą masy kalafiorowej. Wstawić brytfankę do piekarnika nagrzanego do 190°C na 35 - 45 min. Przed podaniem posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Uwagi:

Podawać jako dodatek do mięsa.

Poziom trudności:

łatwy