24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym


Składniki:

  • 80 dkg kalafiorów (2 szt.)
  • 4 łyżki tłuszczu
  • 1.5 łyżki mąki pszennej
  • pół szkl. przecieru pomidorowego
  • 1/3 szkl. śmietany
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki utartego żółtego sera
  • sól
  • cukier
  • 2 szkl. wywaru z włoszczyzny

Sposób przygotowania:

Kalafiory ugotować i osączyć z wody. Mąkę zasmażyć ż tłuszczem i rozprowadzić wywarem z włoszczyzny oraz przecierem pomidorowym, wlać śmietanę, uważając, aby sos nie był gęsty. Gdy przestygnie - dodać jaja i cukier. Kalafiory zalać sosem, posypać serem, skropić tłuszczem i zapiec. Podawać z ziemniakami.

Poziom trudności:

łatwy