Przepisy >> Warzywa >> Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki:
- 80 dkg kalafiorów (2 szt.)
- 4 łyżki tłuszczu
- 1.5 łyżki mąki pszennej
- pół szkl. przecieru pomidorowego
- 1/3 szkl. śmietany
- 2 jaja
- 2 łyżeczki utartego żółtego sera
- sól
- cukier
- 2 szkl. wywaru z włoszczyzny
Sposób przygotowania:
Kalafiory ugotować i osączyć z wody. Mąkę zasmażyć ż tłuszczem i rozprowadzić wywarem z włoszczyzny oraz przecierem pomidorowym, wlać śmietanę, uważając, aby sos nie był gęsty. Gdy przestygnie - dodać jaja i cukier. Kalafiory zalać sosem, posypać serem, skropić tłuszczem i zapiec. Podawać z ziemniakami.
Poziom trudności:
łatwy