24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior zapiekany z serem


Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • pęczek dymki
  • 150 g ostrego tartego żółtego sera (np. oscypka)
  • 250 - 400 ml śmietany lub 400 ml sosu beszamelowego lub serowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kalafiora wypłukać, podzielić na różyczki i blanszować, tzn.: włożyć na 1 - 2 min. do wrzątku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim różyczki kalafiora i polać śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem lub sosem beszamelowym. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać ok. 0.5 h w temp. 180°C. Posypać posiekaną dymką. W podobny sposób przygotować inne warzywa, np.: pory, cykorię, czy szparagi. Jeśli używa się sosu serowego, to oczywiście nie posypywać warzyw dodatkowo tartym żółtym serem.

Poziom trudności:

łatwy