Przepisy >> Warzywa >> Kalafior zapiekany z serem

Składniki:
- 1 duży kalafior
- pęczek dymki
- 150 g ostrego tartego żółtego sera (np. oscypka)
- 250 - 400 ml śmietany lub 400 ml sosu beszamelowego lub serowego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kalafiora wypłukać, podzielić na różyczki i blanszować, tzn.: włożyć na 1 - 2 min. do wrzątku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim różyczki kalafiora i polać śmietanką wymieszaną z solą i pieprzem lub sosem beszamelowym. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać ok. 0.5 h w temp. 180°C. Posypać posiekaną dymką. W podobny sposób przygotować inne warzywa, np.: pory, cykorię, czy szparagi. Jeśli używa się sosu serowego, to oczywiście nie posypywać warzyw dodatkowo tartym żółtym serem.
Poziom trudności:
łatwy