24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kalafior zapiekany z Serem


Składniki:

  • 450-500 g kalafiora, podzielonego na różyczki
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 200 g startego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić różyczki kalafiora i gotować przez około 7-8 minut, aż zmiękną. W rondlu roztopić masło i ciągle mieszając dodać mąkę. Powoli dolewać mleka, aż utworzy się jednolita masa i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać połowę utartego sera i poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Wyłożyć kalafiora do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać tymiankiem, polać sosem beszamelowo-serowym, posypać resztą sera i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się zrumieni.

Poziom trudności:

łatwy