24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Kapusta pekińska na ostro


Składniki:

  • 1/4 kg kapusty pekińskiej lub włoskiej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju jadalnego
  • 1/2 łyżki posiekanego korzenia imbiru lub 1/2 imbiru łyżeczki
  • imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili
  • 1 łyżka pokrajanej
  • czerwonej papryki
  • 1/2 łyżki oleju jadalnego
  • 1/2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy maggi i 2 łyżeczki wody
  • szczypta glutasoli
  • 2 łyżki rosołu lub wody

Sposób przygotowania:

Kapustę wypłukać, pokrajać na 6 cm kawałki, włożyć do miski, posypać solą, zalać szklanką wody, wymieszać, odstawię na 2 h. Przesmażyć imbir i chili na rozgrzanym oleju, mieszać. Dodać kapustę, smażyć na dużym ogniu przez 2 i 1/2 min., stale mieszając. Przełożyć na gorący półmisek. Wlać olej na patelnię (1/2 łyżki), włożyć paprykę, smażyć na średnim ogniu przez 15 s, mieszając. Wlać sos sojowy lub maggi z wodą, ocet z wodą, rosół, dodać cukier, gotować przez 15 min. Sosem tym polać kapustę. Podawać z ryżem smażonym lub jako jarzynę do mięsa. Jarzyny smażone po chińsku muszą być chrupkie, niemal półsurowe, nie stracą wówczas swoich wartości odżywczych.

Poziom trudności:

łatwy