Przepisy >> Warzywa >> Kiszka warzywna

Składniki:
- 1 l kwaśnego mleka
- 0.5 szkl. słodkiego mleka
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka koperku siekanego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 50 dkg ziemniaków
- sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie. Pół szklanki wody połączyć ze słodkim mlekiem, dodać przyprawy i zagotować. Do kwaśnego mleka dodać mąkę pszenną i dokładnie roztrzepać. Wrzące mleko z wodą i przyprawami zalać kwaśnym mlekiem z mąką. Całość ciągle mieszając zagotować i przyprawić do smaku solą. Odstawić z ognia. Podawać z całymi ziemniakami z wody lub ziemniakami gotowanymi w łupinie dodając do zupy tuż przed podaniem posiekany koperek.
Poziom trudności:
łatwy