Przepisy >> Warzywa >> Kotlety - karminadle z kalafiora

Składniki:
- 1 duży kalafior
- 10 dkg cebuli
- 25 dkg margaryny
- 2 bułki kajzerki
- 2 jaja
- 1 pęczek koperku zielonego
- 15 dkg bułki tartej
- sól
- pieprz naturalny
Sposób przygotowania:
Kalafior obgotować. Półtwardy kalafior odcedzić, przepuścić przez maszynkę do mięsa wraz z namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bardzo mocno bułką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na jasnozłoty kolor. Koperek zielony dokładnie opłukać, osączyć z wody i drobno posiekać. Do zmielonego kalafiora dodać bułkę, cebulę, surowe jaja, posiekany koperek, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotleciki w formie krążków o grubości 1.5 cm. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłusczczu, na złoty kolor, z obu stron. Podawać z młodymi ziemniakami oraz mizerią lub sałatą zieloną.
Poziom trudności:
łatwy