24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Marchewka zasmażana


Składniki:

  • 600g marchewki
  • 3 łyżki margaryny lub masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, cukier, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w rondlu i zalać wodą (tak, by woda ją lekko przykrywała). Dodać soli,cukru i 2 ziarenka ziela angielskiego, nakryć i gotować do miękkości.

Margarynę/masło rozpuścić, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać i podsmażyć na złotobrązowy kolor. Zalać odrobiną wody z marchwi, rozmieszać tak, by nie było grudek, wlać wszystko do marchewki i dokładnie rozmieszać (najlepiej trzepaczką). Wyjąć ziarenka ziela angielskiego, dodać 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, jeśli trzeba - doprawić solą i cukrem.

Najlepiej smakuje lekko przestudzone. Idealne do ryb, jajek, smażonego mięsa.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

30min

Ilość osób:

2

Źródło/Autor:

aqsia