24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Papryka po śródziemnomorsku


Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 łyżeczki drobno posiekanych kaparów
  • 4 drobno posiekane filety anchois
  • 3 łyżki porozrywanych świeżych liści bazylii
  • 80 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Papryki kroimy na pół i usuwamy z nich nasionka i błony. Układamy na ruszcie do góry skórką. Wierzchy papryk smarujemy oliwą i opiekamy do chwili, gdy na skórce zaczną się pojawiać czarne bąble. Paprykę wyjmujemy z rusztu, wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy do schłodzenia. W ten sposób lżej nam będzie zdjąć skórkę. Oswobodzone ze skórki warzywa kroimy na grube paski i wkładamy do miski. Oliwę, kapary, porozrywane listki bazylii i anchois mieszamy i takim sosem polewamy paski papryki. Doprawiamy do smaku pieprzem i niewielką ilością soli. Potrawa smakuje najlepiej, gdy pozostawimy ją na 3-4 godziny do „przegryzienia”.

Poziom trudności:

łatwy