24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Pilaw pomidorowy z Serem Feta


Składniki:

  • 250 g długoziarnistego ryżu
  • 400 g posiekanych pomidorów (bez skórki) z puszki w zalewie
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej drobno mięty (lub bazylii)
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ser feta pokrojony w kostkę
  • cytryny pokrojone w ćwiartki do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Na dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę i czosnek, po 2-3 minutach wsypać ryż i smażyć przez około 2-3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodać pokrojone pomidory z kilkoma łyżkami zalewy, bulion, szczyptę cukru i doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki, a cały płyn wchłonięty (w razie potrzeby dolać więcej zalewy z pomidorów lub wody). Na sam koniec dodać posiekaną miętę. Ryż wyłożyć na talerze i posypać kosteczkami fety i udekorować ćwiartkami cytryn.

Poziom trudności:

łatwy