Przepisy >> Warzywa >> Pilaw pomidorowy z Serem Feta

Składniki:
- 250 g długoziarnistego ryżu
- 400 g posiekanych pomidorów (bez skórki) z puszki w zalewie
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej drobno mięty (lub bazylii)
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ser feta pokrojony w kostkę
- cytryny pokrojone w ćwiartki do dekoracji
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę i czosnek, po 2-3 minutach wsypać ryż i smażyć przez około 2-3 minuty, aż stanie się przezroczysty. Dodać pokrojone pomidory z kilkoma łyżkami zalewy, bulion, szczyptę cukru i doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki, a cały płyn wchłonięty (w razie potrzeby dolać więcej zalewy z pomidorów lub wody). Na sam koniec dodać posiekaną miętę. Ryż wyłożyć na talerze i posypać kosteczkami fety i udekorować ćwiartkami cytryn.
Poziom trudności:
łatwy