24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Placek z zielonego groszku


Składniki:

  • 0,5 kg mrożonego zielonego groszku
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki bulionu (dolać więcej, jeśli trzeba)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 300 g serka kremowego Twój Smak, Toska albo Filadelfia
  • 4 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 3 jaja
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, chwilę razem podsmażyć. Dodać bulion, gotować, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje całkowicie. Część groszku odłożyć, resztę zmiksować razem z kremowym serkiem, żółtkami i parmezanem, dodać zioła, doprawić. Dodać pozostały w całości groszek. Ubić pianę z białek, wmieszać w masę serową. Formę do pieczenia śr.25 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką, wypełnić masą. Wstawić do gorącego (200 stopni C) piekarnika na ok. 30 minut.

Poziom trudności:

łatwy