24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Pory w sosie serowym


Składniki:

  • 60 dag porów
  • 25-30 dag szynki w plastrach / bekonu / boczku
  • sos: 1/2 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. mleka
  • 10 dag sera topionego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Z porów odciąć zielone części, białe pokroić w poprzek na pół, usunąć wierzchnie liście, pozostałe umyć i gotować 15 min. w osolonej wodzie, osączyć. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem i bulionem, mieszając, zagotować. Dodać serek i gotować mieszając, aż sos nabierze kremowej konsystencji. Przyprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Każdy kawałek pora zawinąć w plaster wędliny, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem i zapiec.

Poziom trudności:

trudny