24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Pory zapiekane w sosie śmietanowym


Składniki:

  • 8 niezbyt dużych porów
  • sól
  • cukier
  • szklanka mleka
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka masła lub margaryny
  • łyżka mąki
  • łyżka startego sera
  • jajko
  • 10 dkg boczku
  • łyżka tłuszczu
  • łyżka tartej bułki

Sposób przygotowania:

Porom przyciąć ciemne końce liści oraz odciąć twardą piętkę, włożyć do wrzącej, osolonej i lekko ocukrzonej wody, ugotować, ale nie przgotować. Miękkie pory wyjąć, wystudzić. Każdy por zawinąć cienkim plasterkiem boczku, ułożyć na półmisku do zapiekania lub w prodiżu uprzednio wysmarowanym tłuszczem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i śmietaną, zagotować. Sos zestawić, przyprawić do smaku, wymieszać szybko z surowym jajkiem i startym serem. Gęstym sosem przykryć ułożone pory, posypać sos tartą bułką i wstawić do zapieczenia. Jest to bardzo smaczne i bardzo eleganckie danie do podania nawet na bardzo wytworne przyjęcie.

Poziom trudności:

łatwy