24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Smażona zielona cukinia


Składniki:

  • 4 cukinie (około kilograma)
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 25 dag rozdrobnionej fety
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • pęczek świeżej posiekanej mięty (zostaw odrobinę do posypania gotowych placków)
  • łyżeczka suszonej mięty
  • niecałe pół szklanki mąki
  • łyżeczka papryki
  • 3 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 limonki

Sposób przygotowania:

Na tarce o grubych oczkach albo w robocie kuchennym zetrzyj cukinię (ze skórką), następnie wyłóż ją na kuchenną ściereczkę i zostaw na 20 minut aby pozbyć się wody. Pokrojony szczypiorek włóż do miski, dodaj rozdrobnioną fetę, posiekaną pietruszkę, świeżą i suszoną miętę oraz paprykę. Wsyp mąkę, przypraw solą i pieprzem. Powoli dodawaj ubite widelcem jajka i dokładnie wymieszaj, zanim zaczniesz dodawać cukinię. Jeśli zauważysz grudki- nie panikuj: tak właśnie ma być. Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy z oliwek. Nabieraj pełną łyżeczkę ciasta cukiniowego i wkładaj na olej, jednocześnie spłaszczając je wierzchem łyżeczki. Placuszki smaż na złoty kolor, dwie minuty z każdej strony, usmażone wyłóż na gorące półmiski. Poprzekrawaj limonki na małe cząstki i ułóż na brzegach talerzy. Posyp placki świeżą miętą, a przed podaniem skrop sokiem z limonek.

Poziom trudności:

łatwy