24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Smażone pomidory


Składniki:

  • 0,5 kg obranych ze skórki średnich twardych pomidorów
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek roztartego czosnku
  • 1 średnia cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka wódki lub 2 wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona 2 łyżkami wody
  • 0,5 kostki rosołowej (rozkruszonej)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidoy przeciąć w poprzek na pół, lekko ścisnąć i łyżeczką wybrać nasiona a następnie połówkę przekroić na cztery. Jajka roztrzepać z szczyptą soli i łyżką oleju. Rozgrzać patelnię, wlac pozostały olej, wrzucić cebulę, czosnek i energicznie mieszając smażyć ok 10 - 15 sek. Wlać alkohol po brzegu patelni, włożyć pomidory i smażyć aż do wyparowania soku z pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i kostką rosołową, dokładnie wymieszać. Wlać mąkę rozprowadzoną wodą, mieszając zagotować. Przy brzegu patelni wlać roztrzepane jajka, mieszając smażyć aż się zetną. Podawać natychmiast.

Poziom trudności:

łatwy