24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Szparagi w sosie Bolzano


Składniki:

  • 2 kg białych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • Ocet
  • Olej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Cukier
  • 4 jajka
  • Pieprz
  • Musztarda
  • Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Aby przygotować szparagi:

Umyj szparagi i ostrożnie obierz zaczynając od główek w dół. Pozbądź się twardych części łodyg. Szparagi umieść w dużym garnku i zalej je całkowicie wodą. Dodaj masło, trochę soli i szczyptę cukru. Przykryj papierem do pieczenia i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Sos:

Gotuj jajka przez 8 minut. Ostudź je i obierz. Wyjmij żółtka, dobrze je rozgnieć i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem, musztardą, z niewielką ilością octu i sokiem z cytryny. Grubo posiekaj białka jajek i dodaj wraz z resztą przypraw. Szparagi serwuj na gorących talerzach. Sos podaj w oddzielnym naczyniu.

Poziom trudności:

łatwy

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

www.suedtirol.info