24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Szparagi w ziemniaczanej skorupce


Składniki:

  • 2 zielone szparagi i 1 biały
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 pęczka szczypioru
  • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj i jeszcze ciepłe zagnieć razem ze śmietanką na puree. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz. Wymieszaj. Szparagi obierz odcinając twarde końcówki, a następnie gotuj przez 5 minut w osolonej i posłodzonej wodzie. Po tym czasie ostudź i posmaruj je miękkim masłem. Z ziemniaczanej masy uformuj placuszki wielkości dłoni i owiń nimi szparagi, zostawiając odkryte główki. Następnie obtocz je w bułce tartej i piecz na naoliwionej, aluminiowej tacy przez 5 min. Szparagi obracaj dość często, a by zapobiec przypaleniu. Przed podaniem podpiecz bezpośrednio na ruszcie ok. 2 min, aby panierka ziemniaczana ładnie się przyrumieniła. Podawaj z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Poziom trudności:

łatwy