Przepisy >> Warzywa >> Warzywne colache

coś z Meksyku
Składniki:
- 2 cukienie
- 1 czerwona i 1 biała cebula
- 1 duży zielony strąk papryki
- 2 łyzki smalcu
- 2 pomidory
- 25 dag kukurydzy z puszki
- sól
- pieprz
- garść świeżej posiekanej kolendry lub dymki
Sposób przygotowania:
Cukinie umyj, wraz ze skórką pokrój w półplasterki. Cebule obierz, posiekaj. Paprykę oczyść z pestek, pokrój w kostkę. Tak przygotowane warzywa duś pod przykryciem na rozgrzanym smalcu ok. 5 minut. Pomidory sparz, obierz, pokrój na wąskie cząstki. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z osączoną kukurydzą, duś jeszcze kilka minnut. Dopraw solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Posyp kolendrą lub szczypiorkiem z dymki.
Uwagi:
Podawaj jako dodatek do mięsa lub farsz do tortilli.
Poziom trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Ilość osób:
4 porcje