24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Zielone naleśniki


Składniki:

  • 25 dkg szpinaku
  • szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki topionego masła
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smarowania patelni

Sposób przygotowania:

Oziębione masło wyłożyć na stolnicę i posiekać tasakiem razem z mąką. Jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta. Szybko zagnieść, utoczyć kulę i ochłodzić ciasto w lodówce. Mąkę, mleko, topione masło, gałkę muszkatołową i sól ubić trzepaczką sprężynową na jednolitą masę i odstawić na 1 h. Jajka utrzeć z cukrem, szpinak sparzyć, posiekać jak najdrobniej, wymieszać z przygotowaną masą. Smażyć cienkie naleśniki na patelni lekko posmarowanej tłuszczem. Podawać natychmiast z herbatą lub zimnym mlekiem.

Poziom trudności:

łatwy