24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Kolorowa zapiekanka


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • duża czerwona papryka
  • czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 5 łyżek oliwy
  • czarny pieprz
  • sól
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 dag twardych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki wyszorować, włożyć do lekko osolonej wody, gotować ok. 25 minut. Odcedzić, gdy ostygną obrać, pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, posmarować oliwą. Ułożyć na blasze (skórką do góry), piec ok. 10 minut. Ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Chili przekroić, usunąć gniazda, opłukać, zmiksować z obranym czosnkiem, octem i 3 łyżkami oliwy. Wymieszać z posiekaną natką, doprawić solą i pieprzem. W natłuszczonym oliwą żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry ziemniaków i pomidorów, posypać papryką. Ziemniaki posmarować pastą chili. Skropić oliwą. Zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 st.

Poziom trudności:

łatwy