24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Lasagna al Forno


Składniki:

  • 30 dag gotowego makaronu lasagna
  • 35 dag startego sera mozzarella
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 szklanka czarnych oliwek. SOS MIĘSNY:
  • 40 dag kiełbasy toruńskiej lub podwawelskiej
  • 25 dag mielonej wołowiny
  • 15 dag pasty pomidorowej
  • 50 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz. SOS SEROWY:
  • 1 jajko
  • 10 dag serka homogenizowanego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

Ugotować makaron al dente (na pół miękko) i odcedzić. Przygotować sos mięsny : cebulę i czosnek obrać, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu z grubym dnem usmażyć na oleju cebule, czosnek, kiełbasę i mięso. Odlać nadmiar tłuszczu, dodać sparzone,obrane i pokrojone pomidor, pastę pomidorową cukier i bazylię. Składniki wymieszać i dusić bez przykrycia na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos serowy : w miseczce wymieszać serek homogenizowany z ubitym jajkiem, natką i solą. W dużym naczyniu do zapiekania układać warstwami : makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone oliwki, ser mozzarella i parmezan, makaron posypany parmezanem. Naczynie pokryć folią aluminiową i wstawić na 25 min do piekarnika o temp.190 st.C. Na 5min przed wyjęciem zdjąć folię, żeby wierzchnia warstwa sera zrumieniła się.

Poziom trudności:

łatwy