24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Lasagne wegetariańska


Składniki:

  • Makaron do lasagne
  • 10 plastrów
  • serek wytrawny Bieluch lub Turek ok. 0,5 kg
  • 4 jajka na twardo
  • żółty ser 30 dkg
  • Składniki do pasty pomidorowej:
  • Dwie duże cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • oregano
  • bazylia
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • vegeta
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pasta pomidorowa: kroimy cebulę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą, dolewamy po trochu wody, aby cebula się nie przysmażyła, tylko przeszkliła. W trakcie duszenia wlewamy koncentrat pomidorowy do miski i dodajemy 4 - 5 ząbków startego czosnku, szczyptę majeranku, oregano, bazylię, paprykę łagodną i ostrą, vegetę i pieprz. Gdy cebula będzie miękka, dodajemy do niej koncentrat z przyprawami i podsmażamy, aż zgęstnieje. Następnie rozgniatamy jajka, ścieramy żółty ser na drobnych oczkach tarki. Do białego serka dodajemy drobno starty czosnek, troszkę soli oraz troszkę ziół prowansalskich, serek wykorzystamy do samej lazanii, jak i później jako dodatek do gotowej potrawy. Makaron, przed układaniem warstw, namaczamy w ciepłej wodzie - zrobi się elastyczny i nie będzie twardy po pieczeniu. Przygotowanie warstw: najlepiej położyć makaron na dłoni i smarować go serkiem z czosnkiem, następnie posypujemy serek jajkiem, jajko smarujemy pastą pomidorową, a na koniec posypujemy wszystko żółtym serem. W ten sposób tworzymy wszystkie warstwy, oprócz górnej, ostatnią warstwę smarujemy białym serkiem, posypujemy żółtym serem i oregano. W ten sposób robimy dwie lazanie, każda po 5 warstw, i wkładamy je do żaroodpornego naczynia, którego spód polewamy oliwą i przykrywamy naczynie pokrywą. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy ok. 20�30 min., do momentu rozpuszczenia się żółtego sera. Gdy potrawa jest gotowa, wyjmujemy ją na talerze, obok kładziemy serek z czosnkiem i mamy wspaniale pachnący obiad. Żeby wszystko dobrze się w żołądku ułożyło, dobrze jest podać lampkę dobrego czerwonego wina. Jest to bardzo smaczna potrawa.

Poziom trudności:

łatwy