24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Lasagne z mięsem i pieczarkami


Składniki:

  • 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego
  • 1 szklanka posiekanej cebuli
  • 6 ząbków czosnku (wycisnąć)
  • 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego)
  • 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki)
  • 0.25 kg przecieru pomidorowego
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowanie lazanii (nie gotować!!!)
  • ok. 0.5 kg sera cottage
  • 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera)
  • 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera)
  • sos do spaghetti (gotowy lub z torebki)

Sposób przygotowania:

Przysmażyć w dużym rondlu: 0.75 kg chudego mielonego mięsa wołowego (lub wieprzowego), 1 szklanka posiekanej cebuli, 6 ząbków czosnku (wycisnąć)i następnie odlać tłuszcz. Dodać: 1 litr soku warzywnego (lub pomidorowego), 0.40 kg pieczarek (pokrojonych na plasterki, 0.25 kg przecieru pomidorowego, 3/4 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Przygotować: 1 opakowanie lazanii (nie gotować !!!), ok. 0.5 kg sera cottage (serek wiejski granulowany), 2 szklanki tartego sera mozzarella (lub innego miękkiego żółtego sera), 1.5 szklanki tartego parmezanu (lub innego twardego żółtego sera). Na dużej brytfance ułożyć kolejno warstwy (biorąc po połowie składników): nieugotowany makaron, sos, ser cottage i posypać żółtymi serami. Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przykryć folią i piec pół godziny, następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut. Wyjąć i zostawić na ok. 20 minut (można polać sosem do spaghetti). Lasanię pokroić w kwadraty (prostokąty). Każdą porcję kłaść na talerz, polać sosem do spagetti i posypać natką pietruszki i świeżą bazylią. Dodatkowe informacje: Smacznego! Danie dla ok. 10 - 12 osób. Można wszystkie składniki zmniejszyć odpowiednio np. o połowę, aby dostosować do ilości osób.

Poziom trudności:

łatwy