24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Lazania mięsno-szpinakowa


Składniki:

  • 24 płaty lazanii
  • 0.5 kg szpinaku mrożonego
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • 30 dkg mielonego mięsa
  • najlepiej drobiowego
  • szklanka mleka
  • 20 dkg sera żółtego
  • łyżka mąki
  • cukier
  • starta gałka muszkatołowa
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obrać z łupin, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć połowę cebuli i czosnku. Dodać przecier pomidorowy, łyżeczkę cukru i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować 15 min. 5 dkg sera zetrzeć na tarce, pozostały pokroić w drobną kostkę. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka zagotować, wlać mąkę rozpuszczoną w mleku, mieszając gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodać starty ser, sos mieszać do chwili, gdy ser się rozpuści. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso z odłożoną cebulą i czosnkiem. Dodać rozmrożony szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Prostokątną formę posmarować masłem. Na dnie położyć 8 płatków lazanii, na nich połowę mięsa, polać połową sosu serowego. Położyć 8 płatków lazanii, następnie resztę mięsa, rozłożyć pokrojony ser. Całość polać sosem pomidorowym. Przykryć pozostałymi płatkami, polać resztą sosu serowego. Piec 40 min. w temp. 180º C.

Poziom trudności:

łatwy