24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Makaron zapiekany z gorgonzolą


Składniki:

  • 20 dag gorgonzoli, 30 dag krótkiego makaronu - rurki, świderki, 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 3/4 szklanki kremówki, 5 dag tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, podsmażyć razem, lekko zrumienić. Wymieszać odcedzony makaron z cebulą i czosnkiem, pokruszoną gorgonzolą i połową parmezanu. Spore naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wsypać makaron. Zalać kremówką i posypać resztą parmezanu. Można doprawić makaron ulubioną mieszanka ziół. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać aż zacznie bąblować. Aby zrumienić parmezan, podpiec pod mocno nagrzanym opiekaczem piekarnika.

Poziom trudności:

łatwy