24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Moussakas  zapiekanka z mielonym mięsem


Składniki:

  • cukinia
  • bakłażany
  • ziemniaki
  • 1 kg mielonego mięsa
  • ½ szklanki oleju
  • 2 cebule
  • 1 szklana czerwonego wina
  • ½ szklanki soku pomidorowego
  • 3 jajka
  • ser tarty
  • pieprz
  • bułka tarta
  • cynamon

Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę cebulę, a po kilku minutach mielone mięso, gdy zbrązowieje podlewamy winem, dusimy 10 minut i dodajemy sok pomidorowy, dusimy jeszcze przez 30 minut aby zredukować powstały sos. Na koniec dodajemy jajka, ser tarty i jeśli będzie taka potrzeba bułkę tartą, podgrzewamy mieszając aż jajka się zetną. Obieramy i kroimy w plastry cukinię, bakłażany i ziemniaki. Bakłażany solimy lekko i pozwalamy aby obsączyły się z wyciekającego soku. Wszystkie te składniki obsmażamy kolejno na oleju. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wysypujemy bułką tartą. Układamy wszystkie składniki warstwami, ziemniaki, mięso z dodatkami, bakłażanami, ponownie mięso i na koniec cukinię. Kończąc posypujemy serem i zapiekamy w gorącym piekarniku przez około 40 minut. Czas zapiekania uzależniony jest od gatunku ziemniaków

Poziom trudności:

łatwy