24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Placek pasterski z fetą i szpinakiem


Składniki:

  • 40 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg szpinaku
  • 25 dag fety
  • 25 dag twarogu
  • 3 jajka
  • 10 dag oliwek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć. Obgotować w słonej wodzie. Osączyć i posiekać. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, gałką, solą i pieprzem. Fetę i zmielony twaróg utrzeć na gładką masę z dodatkiem 2 żółtek. Dodać posiekane oliwki i pieprz. Wymieszać z ubitymi na sztywno 2 białkami. Rozmrożone ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-4 mm i przekroić na pół. Połowę ciasta ułożyć na blasze. Na cieście rozłożyć połowę szpinaku, pozostawiając wzdłuż boków ciasta brzeg o szerokości 2-3 cm. Na warstwie szpinaku rozsmarować masę serową i obłożyć resztą szpinaku. Przykryć drugim plackiem, brzegi ciasta docisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać słonecznikiem. Piec ok. 30 min. w temp. 220 st. C.

Poziom trudności:

średni