24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Polenta zapiekana z cielęciną i sosem pomidorowym


Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 190 g kaszki kukurydzianej
  • 2 łyżki szałwi
  • 8 łyżek oleju
  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0.5 łyżeczki nasion kopru włoskiego ac
  • 0.5 łyżeczki skórki z cytryny
  • 400 g selera z nacią
  • 250 g kopru włoskiego z nacią
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 400 g cielęciny
  • 180 g startego sera żółtego
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

Czosnek obrać, posiekać, 1 ząbek wrzucić do 1 l wody, dodać pieprz i sól, zagotować. Wsypywać kaszkę, mieszając. Gotować 30 min. na małym ogniu. Dodać 2 tyżki oleju i łyżkę szałwi. Blachę natłuścić, rozsmarować polentę, ostudzić, pokroić. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić. 2 ząbki czosnku usmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać pomidory, koncentrat i nasiona kopru, dusić mieszając ok. 30 min. Przyprawić skórką z cytryny, solą i pieprzem. Selery i koper umyć, miąższ pokroić w plasterki, 25 g listków selera i nać kopru odłożyć. Pozostały czosnek poddusićwłyżce oleju. Dodać seler i koper, dusić 5 - 8 min., przyprawić solą i pieprzem. Osaczyć. Rozmaryn, nać selera i kopru, resztę szałwi posiekać, wymieszać. Cielęcinę umyć, pokroić na plastry, rozbić. Oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju. Formę natłuścić, wyłożyć 2/3 selera z koprem, posypać 4 łyżkami sera i ziołami. Ułożyć warstwę polenty, mięso, oprószyć ziołami i serem, rozsmarować sos pomidorowy. Ułożyć resztę polenty i warzyw, posypać serem i wiórkami masła. Piec 20 - 25 min. w temp. 220°C.

Poziom trudności:

łatwy