24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Risotto jęczmienne z dynią


Składniki:

  • 200 g kaszy perłowej
  • 1 dynia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 180 g pieczarek posiekanych w plasterki
  • 2 marchewki starte na grubej tarce
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 50 g startego sera grano padano
  • 3 łyżki prażonych nasion dyni
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Opłukać kaszę i gotować około 40 minut, do miękkości, następnie odsączyć. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyłożyć na brytfannę pokrojoną dynię z połową tymianku. Doprawić pieprzem i wymieszać z połową oliwy. Piec 30 minut, aż zmięknie i zacznie brązowieć. Następnie podsmażyć czosnek na oliwie z dodatkiem masła, dodać grzyby i resztę tymianku i smażyć około 10 minut. Dodać marchewkę i smażyć 3 minuty, następnie dodać kaszę i bulion warzywny, dusić około 5 minut na patelni. Na koniec dodać natkę pietruszki, resztę masła i połowę sera oraz dynię. Doprawić do smaku. Podawać natychmiast, posypać prażonymi pestkami dyni i resztą sera.

Poziom trudności:

łatwy

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

Szef kuchni Hotelu Młyn Klekotki - Mirosław Andrzejewski