24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Ryż z warzywami


Składniki:

  • 2 torebki ryżu
  • 2-3 kotlety z karczku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 1-2 pory
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • tarty żółty ser
  • ostra musztarda, czosnek, czosnek granulowany, pieprz, papryka, majeranek, vegeta
  • olej ewentualnie sos śliwkowy Tao-Tao do mięsa

Sposób przygotowania:

Obrać warzywa. Pokroić mięso w drobną kostkę. Posiekać cebulę i czosnek. wszystko wrzucić do miski. Przyprawić musztardą, vegetą, papryką, pieprzem, majerankiem, czosnkiem granulowanym. Podlać niewielką ilością sosu śliwkowego lub oleju, wymieszać (tak, żeby się ze sobą "skleiło"). Miseczkę nakryć folią, odstawić do lodówki. Pokroić pozostałe warzywa w kostkę lub talarki, poddusić chwilę na oleju, zalać ok. pół szklanki wody, przykryć, podgotować. Gdy warzywa będą lekko miękkie, zdjąć pokrywkę, odparować i przyprawić vegetą. Zacząć gotować ryż. Rozbełtać w większej misce jajka, przyprawić odrobiną vegety. Wyjąć mięso z lodówki i podsmażyć je ok. 15 min (żeby tylko lekko się ścięło) na patelni. Ugotowany ryż opłukać krótko pod zimną wodą, wrzucić do miseczki z jajkami i szybko wymieszać. Zależnie od chęci - wymieszać wszystko razem, lub układać warstwami w formie żaroodpornej (dodając tarty ser). Zapiekać ok. 15-20min w temp. 180 st.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

1godz

Ilość osób:

2-3