24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Słodko-pikantny przysmak


Składniki:

  • 5-6  szt. pieczonych, słodkich ziemniaków (bataty)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1 łyżka soku pomarańczowego (nierozcieńczonego koncentratu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 4 szklanki pokrojonych drobno pianek Chamallows Barbecue

Sposób przygotowania:

Rozłożyć ziemniaki na blasze i przebić każdy kilka razy nożem lub widelcem. Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 250°C i piec bataty przez 45 min, aż do miękkości. Pozostawić do ostygnięcia. Usuń z ziemniaków skórkę i rozgnieć na jednolitą masę za pomocą miksera lub tłuczka. Wymieszać ziemniaki z cukrem, masłem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i posypać wierzch pokrojonymi piankami. Ponownie zapiekać całość w temperaturze 200°C przez ok. 30 minut, aż pianki się rozpuszczą i lekko zarumienią.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

HARIBO