24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Szparagi z żółtym serem


Składniki:

  • 24 szparagi
  • 50 g masła
  • śmietana
  • starta gałka muszkatołowa
  • 3 plastry szynki
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować ok.15 minut. Połowę masła stopić. Dodać do niego mąkę i podgrzewać nie rumieniąc. Mieszać i dodawać mleko, pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatołowej. Odstawić z ognia i dodać 4 łyżki śmietany, resztą masła i 75 g sera. Szynkę pokroić na pól. Szparagi podzielić na 6 pęczków i każdy z nich owinąć szynką. Następnie układać je w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać resztą sera. Zapiekać 15-20 minut w 170oC.

Poziom trudności:

łatwy