24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Szynka zapiekana z warzywami


Składniki:

  • 1 fenkuł (ok. 30 dag)
  • 50 dag brokułów
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dag gotowanej szynki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 15 dag śmietany 30%
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 15 dag startego sera

Sposób przygotowania:

Fenkuł umyć, odciąć pestkę i usunąć zeschnięte łuski. Przekroić wzdłuż na pół, następnie wyciąć resztkę piętki w formie klina uważając, by nie rozdzielić łusek liściowych. Tak przygotowany fenkuł pokroić na paski poprzecznie do włókien. Brokuły umyć, usunąć liście, podzielić na różyczki. Grzyby i cebulę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę. Olej podgrzać na patelni, warzywa i szynkę smażyć ok. 5 minut ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać lekko mleko ze śmietaną i jajkami, przyprawić solą i pieprzem oraz gałką. Warzywa z szynką i grzybami przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać mlekiem ze śmietaną. Oprószyć serem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 200 st.

Poziom trudności:

łatwy