24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Tarta serowa


Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 250 g białego sera,
  • 300 g różnych żółtych serów (mogą być również pleśniowe, camembert, brie),
  • 2 duże, ugotowane ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Sery zetrzyj na tańce lub rozdrobnij je widelcem. Połącz ser biały z pozostałymi serami, przeciśniętymi przez praskę ziemniakami i posiekaną natką pietruszki. Wszystko wyrób na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i delikatnie dodaj ubitą pianę z białek. Formę do pieczenia natrzyj tłuszczem i posyp odrobiną bułki tartej. Wyłóż na nią ciasto francuskie i obłóż je przygotowanym wcześniej farszem. Z resztek ciasta możesz przygotować brzegi naszej tarty, a także ozdobić nim nasz wypiek. Wierzch posmaruj żółtkiem, nakłuj w kilku miejscach widelcem i włóż na około 30 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika

Poziom trudności:

łatwy