24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Tarta z gruszkami i żurawiną amerykańską


Składniki:

  • 75 g + 1 łyżka masła
  • 150 g mąki
  • 1 żółtko + 2 jajka (średniej wielkości)
  • 8 plasterków bekonu (około 10 g)
  • 2 gruszki (około 180 g każda)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • sok z cytryny
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g bitej śmietany
  • sól i pieprz
  • 120 g całych, suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)
  • Tłuszcz i mąka do wyłożenia formy

Sposób przygotowania:

1. Masło kroimy na kawałki. Mąkę, sól, masło i żółtko ugniatamy, następnie zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.

2. W międzyczasie na patelni podsmażamy bekon, aż będzie chrupiący. Gruszki myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie na talarki. Masło rozgrzewamy w rondlu i zasypujemy cukrem, następnie dodajemy pokrojone gruszki i je podsmażamy. Pod koniec smażenia zalewamy odrobiną soku z cytryny.

3. Tymianek myjemy, odrywamy listki od gałązki. Mleko, śmietanę i jajka ubijamy, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

4. Ciasto rozkładamy na stolnicy i wałkujemy aby jego przekrój wyniósł 24 cm. Przygotowaną formę (przekrój 22 cm) smarujemy masłem, posypujemy mąką, a następnie wykładamy przygotowanym ciastem. Na ciasto nakładamy bekon, gruszki i żurawinę. Całość polewamy masą mleczno-jajeczną i pieczemy w piekarniku 35 – 45 minut (temperatura: zwykły piekarnik 200 °C /termoobieg – 175 °C /piekarnik gazowy – poziom III). Gotową tartę wyjmujemy z formy i serwujemy na gorąco.

Poziom trudności:

średni

Czas przygotowania:

90min

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE