24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka śródziemnomorska


Składniki:

  • 40 dag udźca baraniego
  • ok.1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • 75 dag mączystych ziemniaków
  • starta gałka muszkatołowa
  • kilka listków szałwi
  • 125 dag śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g startego ementalera
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w cienkie plastry i obtoczyć w mące. Smażyć na oliwie aż będzie kruche. Obrany ząbek czosnku posiekać i dodać do mięsa razem z solą, pieprzem i ziołami. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Drugi ząbek czosnku przekroić na pół i przetrzeć nim żaroodporne naczynie a następnie posmarować masłem. Połowę ziemniaków ułożyć w formie tak, aby plasterki nachodziły na siebie do połowy. Posypać solą i pieprzem oraz gałką. Ułożyć na nich mięso, posypać połową listków szałwi. Resztę ziemniaków ułożyć na mięsie i posypać ponownie szałwią. Śmietanę wymieszać z mlekiem, polać po ziemniakach. Posypać serem i wiórkami masła. Piec przez 50 minut w temp. 200 st. do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Poziom trudności:

łatwy