24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka drwala


Składniki:

  • 35 dkg schabu
  • 2 - 3 piersi kurczaka (ok. 30 dkg)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 60 dkg mrożonej fasolki szparagowej
  • 0.5 łyżeczki suszonego cząbru
  • 2 szalotki lub 1 mała cebula
  • 0.5 pęczka natki
  • 10 dkg przerośniętego boczku
  • po 3 łyżki masła i mąki
  • po 250 ml mleka i bulionu warzywnego
  • 10 dkg startego żółtego sera
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Schab i kurczaka umyć, osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć mięso z obu stron (schab ok. 15 min., a kurczaka ok. 10 min.). Na koniec oprószyć mięso solą i pieprzem, przestudzić, pokroić w plastry. Zamrożoną fasolkę wsypać na osolony wrzątek z dodatkiem cząbru, gotować 4 min., osaczyć. Szalotki obrać, pokroić na ćwiartki (cebulę na wąskie cząstki). Natkę opłukać, posiekać. Boczek pokroić w wąskie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, usmażyć boczek i szalotki. Dodać fasolkę i natkę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pozostałe masło stopić w rondelku, zasmażyć z mąką. Cały czas mieszając wlać cienkim strumieniem bulion i mleko, zagotować, a następnie gotować 5 min. na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wsypać ser, mieszać, aż się całkiem rozpuści. Żółtko rozprowadzić kilkoma łyżkami sosu, połączyć z pozostałym płynem, zdjąć z ognia, doprawić do smaku . Fasolkę ułożyć w żaroodpornej formie, przykryć plastrami mięsa. Polać sosem, zapiekać 20 min. w temp. 225°C. Przed podaniem przybrać gałązkami natki i ew. świeżego cząbru.

Poziom trudności:

łatwy