24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka z cukini po turecku


Składniki:

  • 4 młode cukinie (ok. 80 dkg)
  • 5 średnich pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • sól pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć i wraz z łupiną pokroić na plasterki. Posolić. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 h. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim cukinię. Wyjąć. Na pozostały po smażeniu cukini tłuszcz wrzucić obraną i pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Pomidory sparzyć. Pozbawić skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Lekko posolić. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Zeszkloną cebulę i czosnek podzielić na dwie części. Pierwszą część ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Na niej położyć przesmażoną cukinię. Przykryć pozostałą częścią cebuli. Na wierzch położyć pomidory. Podprawić solą i pieprzem. Posypać tartą bułką. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1 h. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy