24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka z dorsza


Składniki:

  • 4 szt dorszy - filety osolić, popieprzyć, skropić sokiem cytrynowym
  • 2 cebule - pokroić w pierścienie
  • 2 ząbki czosnku - zmiażdżyć
  • 8 szt ziemniaków - ugotowane w łupinach, obrać i pokroić w plastry
  • 10 dkg sera gouda - starty
  • 2 jajka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • goździk - mielone
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • tarta bułka

Sposób przygotowania:

Filety smażymy na złoto. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, cebule podsmażoną na złoto, rybę, każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem, goździkami, gałką i skrapiamy oliwą. Pieczemy 30 min., po czym polewamy rozbełtanymi jajkami, posypujemy serem i tartą bułką, pieczemy jeszcze 10 min.

Poziom trudności:

łatwy