24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka z jajkami


Składniki:

  • 2 główki sałaty
  • 6 jajek
  • 125 ml. gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 100 g. masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Sposób przygotowania:

Liście sałaty rozdzielić, umyć, wrzucić na 15 minut do gotującej się, ososlonej wody. Odcedzić, grubo posiekać. Masło roztopić w rondelku, dodać sałatę, dusić na małym ogniu, aż do całkowitego odparowania wody. Dodać 2 łyżki śmietany, wymieszać. Podduszoną sałatę przełożyć do żaroodpornego, wysmarowanego masłem półmiska. Zrobić 6 zagłębień, wbić do każdego jajko. Posolić, popieprzyć. Polać jajka resztą śmietany, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 st. C. Zapiekać w nim potrawę ok. 10 minut. Podawać gorącą z pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy