
Składniki:
- 20 dag ziemniaków
- po 5 dag różnych kiełków (pszenicy, soi, rzodkiewki)
- 12 dag mąki
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 12 dag gęstej śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- 15 dag selera
- 10 dag sera mazurskiego
- 1 łyżeczka vegety lub przyprawy delikat
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 świeże listki lub 1/2 łyżki suszonego lubczyku
- 2 łyżki majeranku
- pieprz
- sól
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
Kiełki moczyć 10 min w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyć Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować na cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg 3-4 cm, i lekko przycisnąć ciasto widelcem do dna. Zostawić na 30 min w temp. pokojowej. Ziemniaki obrać i opłukać. Pokroić w cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.C. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, delikatą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Ser zetrzeć na tarce i połową posypać ziemniaki. Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami posypać resztą startego sera i wiórkami masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 min w temp. 220 st.C, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Podawać gorące do mięsa lub wędliny.
Poziom trudności:
łatwy