24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka z porami


Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 pory
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto zagnieść, dodając 2-3 łyżki ziemnej wody. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Pory oczyścić i pokroić, podsmażyć na oleju i maśle (razem). Dodać ziemniaki pokrojone w plastry, śmietanę, żółtko, natkę i ubitą z białek pianę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę, ponakłuwać widelcem, podpiec. Nałożyć masę ziemniaczano-śmietanową, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Poziom trudności:

łatwy