24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka z wędzonej makreli i ziemniaków


Składniki:

  • 3 wędzone makrele
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać śmietanę i szczypiorek. Posolić i popieprzyć. Dokładnie wymieszać. Makrele pozbawić skóry i ości. Filety rozdrobnić widelcem. Żaroodporne naczynie mocno posmarować masłem. Ziemniaczane puree podzielić na dwie części. Jedną rozłożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć rozdrobnioną makrelę. Przykryć drugą warstwą masy ziemniaczanej. Powierzchnię ponakłuwać widelcem i obłożyć kawałkami twardego masła. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 35 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Poziom trudności:

łatwy