24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Zapiekanki >> Zapiekanka ziemniaczana z grzybami


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 600g leśnych grzybów (borowiki, maślaki, podgrzybki)
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 150g żółtego sera
  • 100g masła
  • 2 łyżki mleka
  • tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz
  • olej
  • Vegeta Natur do dań z grzybów
  • Vegeta Natur do dań z ziemniaków

Sposób przygotowania:

Grzyby obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki średniej wielkości. Cebulę i czosnek kroimy drobno i szklimy na oleju (najlepiej w rondlu).

Dodajemy pokrojone grzyby i dusimy bez przykrycia na małym ogniu przez około pół godziny. Do mieszanki dodajemy tymianek, doprawiamy Vegetą Natur do dań z grzybów i pieprzem.

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Po odsączeniu i odparowaniu rozgniatamy je widelcem, dodajemy masło i 2 łyżki mleka, następnie gnieciemy na jednolite puree, doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i Vegetą Natur do dań z ziemniaków.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy mieszankę z grzybów, na niej rozkładamy ziemniaczaną masę. Całość posypujemy serem.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Poziom trudności:

łatwy

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

Podravka